Jatuh cinta la dengan Basic H ni. Hehe. Anda?
masih nak pakai klorok untuk cuci lantai dan biarkan kaki pecah2? Hmmm... Camne
dengan kandungan kimianya dan kesan kepada isi rumah terutama anak tersayang?
BIL
|
KEGUNAAN
|
CARA
|
1.
|
Mencuci
& membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan
kimia
|
Isikan
air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
|
2.
|
Mencuci
& membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan
awet
|
Isikan
air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10
minit
|
3.
|
Mencuci
& membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan
awet
|
Isikan
air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
|
4.
|
Mencuci
& membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)
|
Isikan
air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk
mencuci peralatan memasak
|
5.
|
Mencuci
& membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku,
almari dsbnya
|
Isikan
air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau
lapkan tempat yang hendak dibersihkan kecuali bilik air dan tandas perlu
diberus
|
6.
|
Mencuci
badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen,
minyak dsbnya
|
Basahkan
tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta
bilas
|
7.
|
Mencuci
& membersih lantai serta alat permainan
|
Isikan
air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat
mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai
dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai
|
8.
|
Menanggalkan
gula-gula getah pada baju dsbnya
|
Titikkan
5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian
digosok-gosok hingga tertanggal
|
9.
|
Mengasah
pisau
|
Titikkan
4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
|
10.
|
Membersih
dakwat pen pada tangan, baju dsbnya
|
Titikkan
4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas
|
No comments:
Post a Comment